Tuesday, October 19, 2010

Nasi Kerabu...



Bahan-bahan UNTUK NASI
4 pot beras
4 pot air
1 batang serai dititik
2 inci kunyit hidup, ditumbuk lumat
Sedikit isi cekur, ditumbuk lumat

CARA MEMASAK NASI
Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama-sama serai dan kunyit dan cekur.

CARA MENGHIDANG
Sendukkan nasi ke dalam pinggan. Letakkan sedikit sambal kelapa, sambal ikan, cili padi jeruk, tumis budu @ belacan diakhiri dengan ulam. Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, keropok goreng, daging bakar, ayam bakar dan juga ikan goreng celup tepung. Hidangan ini boleh juga dihidangkan bersama lauk-lauk kegemaran yang lain seperti rendang, ayam masak merah, kurma, kerutuk dan lain-lain lauk kegemaran.

  
SAMBAL KELAPA
Bahan-bahan :
½ biji kelapa parut
1 camca the garam
2 camca besar gula
sedikit gula
5 biji bawang merah, ditumbuk lumat
sehiris halia, ditumbuk lumat
10 biji lada hitam, ditumbuk lumat

Cara-caranya:-
Campurkan kesemua bahan dan disangai atas api kecil sehingga agak kering. Kemudian ditumbuk halus tetapi jangan sampai pecah minyak.

SAMBAL IKAN
Bahan-bahan :
5 ekor ikan kembung, dibakar dan diambil isinya
5 biji bawang merah
sehiris halia

Cara-caranya:-
Tumbuk bawang merah, halia, garam dan sedkit gula. Masukkan isi ikan dan Tumbuk lagi sehingga hancur. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam kuali dan Sangai hingga kering.

CILI PADI JERUK
Bahan-bahan :
Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai.
Campurkan 1 camcateh garam
2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka.
Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat.

TUMIS BUDU @ BELACAN (salah satu saja..)
Bahan-bahan :
1 senduk budu @ 2 inci belacan, dibakar
5 biji cili kering
5 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih
sehiris halia
1 batang serai, dititik
Sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka
½ biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan
2 sudu air asam jawa

Cara-caranya:-
Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat. Masukkan bahan-bahan tumbuk, budu @ belacan, serai, gula merah dan air asam jawa. Masak lagi hingga pekat dan agak kering. Sesuaikan rasa dan angkat. 

No comments:

Post a Comment